SOUTĚŽ

Domácí chleba

120 minut
Domácí výrobky,Přílohy,

Seznam přísad

300 g polohrubá pšeničná mouka
300 g žitná chlebová mouka
20 g kvasnice
500 ml voda
2 lžičky sůl
2 lžičky drcený kmín
2 lžičky ocet
  olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání

Postup přípravy

Ve vlažné vodě rozmícháme kvasnice. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a ocet a dobře promícháme. Vlijeme vodu s kvasnicemi a vypracujeme kompaktní lepivé těsto. Necháme minimálně 2 hodiny kynout na teplém místě. Mezi tím si připravíme hrnec nebo kulatou zapékací mísu, vymažeme ji olejem a vysypeme moukou. Vykynuté těsto přesuneme do vysypaného hrnce (mokrýma rukama se nám bude s těstem pracovat lépe) a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170˚C asi 45 minut, dokud není chleba krásně zlatavý. Při pečení ho můžeme potírat vodou se špetkou soli. Po upečení necháme před krájením chleba vystydnout, aby se nám nesrazil.

TIP: Do těsta můžeme přidat oblíbená semínka (dýně, sezam), vločky nebo ořechy.