400 g | cizrna |
4 stroužky | česnek |
1 ks | menší cibule |
sůl | |
pepř mletý | |
2 lžičky | římský kmín |
2 lžičky | mletý koriandr |
1 svazek | zelená petrželka |
olej na smažení |
Cizrnu nejprve namočíme přes noc do vody. Druhý den ji propláchneme a vodu slijeme. Namočenou cizrnu dáme do mixéru rozmixovat spolu s pokrájeným česnekem a cibulí, solí, pepřem, římským kmínem, koriandrem a nasekanou zelenou petrželkou. (Správně rozmixovanou směs poznáme podle toho, že z ní jde udělat kulička.) Směs dáme odpočinout na dvě hodiny do lednice. Poté z ní vytvoříme malé karbanátky či kuličky, které smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Horký hotový falafel podáváme například s bramborovou kaší.
Poznámka: Cizrna se podobá velkému hrachu a na Středním východě patří mezi základní potraviny. Náš článek o tom, proč bychom měli cizrnu jíst, naleznete ZDE