Cizrnové placičky Falafel

25 minut
Předkrmy a lehká jídla

Seznam přísad

400 g cizrna
4 stroužky česnek
1 ks menší cibule
  sůl
  pepř mletý
2 lžičky římský kmín
2 lžičky mletý koriandr
1 svazek zelená petrželka
  olej na smažení

Postup přípravy

Cizrnu nejprve namočíme přes noc do vody. Druhý den ji propláchneme a vodu slijeme. Namočenou cizrnu dáme do mixéru rozmixovat spolu s pokrájeným česnekem a cibulí, solí, pepřem, římským kmínem, koriandrem a nasekanou zelenou petrželkou. (Správně rozmixovanou směs poznáme podle toho, že z ní jde udělat kulička.) Směs dáme odpočinout na dvě hodiny do lednice. Poté z ní vytvoříme malé karbanátky či kuličky, které smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Horký hotový falafel podáváme například s bramborovou kaší.

Poznámka: Cizrna se podobá velkému hrachu a na Středním východě patří mezi základní potraviny. Náš článek o tom, proč bychom měli cizrnu jíst, naleznete ZDE