500 g | brambor |
150 g | hladká mouka |
1 lžička | sůl |
hladká mouka(na vyválení) |
1-2 ks | svazek čerstvé bazalky |
3 stroužek | česnek |
1 lžíce | piniové oříšky |
sůl | |
olivový olej | |
2 lžíce | strouhaný parmazán |
100 g | strouhaný tvrdý sýr |
čerstvá bazalka (nemusí být) |
Noky: Neoloupané brambory dáme vařit. Uvařené zcedíme, oloupeme a ještě horké rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme hladkou mouku se solí a vypracujeme do hladké, mírně lepkavé směsi. Trochou hladké mouky poprášíme vál a z těsta vytvoříme několik šišek silných asi 3 cm. Ty pak pokrájíme na kousky dlouhé okolo 2 cm. Vzniklé noky můžeme ještě zmáčknout mezi prstem a vidličkou (získají tak tvar originálních italských gnocchi). Mezitím si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Noky vhodíme do vařicí vody a vyndaváme je (např. cedníkem) ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.
Pesto: Bazalkové pesto buď můžeme koupit již hotové ve skleničce nebo si jej vyrobíme z výše uvedených ingrediencí sami doma. Recept naleznete ZDE
Na závěr naservírujeme horké noky talíř a přelijeme omáčkou pesto (stačí 1 lžíce na 1 porci). Posypeme strouhaným sýrem a podle chuti ještě ozdobíme lístkem čerstvé bazalky. Ihned podáváme.