Bramborové noky s omáčkou pesto

60 minut
Bramborové pokrmy

Seznam přísad

Noky

500 g brambor
150 g hladká mouka
1 lžička sůl
  hladká mouka(na vyválení)

Pesto

1-2 ks svazek čerstvé bazalky
3 stroužek česnek
1 lžíce piniové oříšky
  sůl
  olivový olej
2 lžíce strouhaný parmazán

Na ozdobu

100 g strouhaný tvrdý sýr
  čerstvá bazalka (nemusí být)

Postup přípravy

Noky: Neoloupané brambory dáme vařit. Uvařené zcedíme, oloupeme a ještě horké rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme hladkou mouku se solí a vypracujeme do hladké, mírně lepkavé směsi. Trochou hladké mouky poprášíme vál a z těsta vytvoříme několik šišek silných asi 3 cm. Ty pak pokrájíme na kousky dlouhé okolo 2 cm. Vzniklé noky můžeme ještě zmáčknout mezi prstem a vidličkou (získají tak tvar originálních italských gnocchi). Mezitím si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Noky vhodíme do vařicí vody a vyndaváme je (např. cedníkem) ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.

Pesto: Bazalkové pesto buď můžeme koupit již hotové ve skleničce nebo si jej vyrobíme z výše uvedených ingrediencí sami doma. Recept naleznete ZDE

Na závěr naservírujeme horké noky talíř a přelijeme omáčkou pesto (stačí 1 lžíce na 1 porci). Posypeme strouhaným sýrem a podle chuti ještě ozdobíme lístkem čerstvé bazalky. Ihned podáváme.