SOUTĚŽ

Bažant na víně s houbami

150 minut
Zvěřina a ostatní maso

Seznam přísad

1 ks bažant
150 g anglická slanina - vcelku
  sůl
1 lžíce koření na divočinu
1 ks větší cibule
300 g konzervované houby v sladkokyselém nálevu
50 g rozpuštěné máslo
1/2 l bílé víno
1/2 l voda
  tymián

Postup přípravy

Očištěného a vykuchaného bažanta rozčtvrtíme a prošpikujeme anglickou slaninou. Jednotlivé porce osolíme a posypeme kořením na divočinu (zvěřinu). Dáme do pekáčku, zasypeme nadrobno pokrájenou cibulí a naloženými houbami. Zalijeme rozpuštěným máslem, bílým vínem a vodou a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme (dusíme) asi 1 a 1/2 hodiny. (Kousky mezitím můžeme otáčet, aby maso bylo stejnoměrně měkké.) Poté zvýšíme teplotu v troubě na 220 stupňů a bažanta necháme zhruba posledních 20 až 30 minut krásně zezlátnout. Podáváme s vařenou rýží a podle možností ozdobené čerstvým tymiánem.